2015.03.18 Zakończenie i posumowanie operacji p.n. "Warsztaty kulinarne i rękodzielnicze krokiem tradycji w nowoczesność"
- Szczegóły
- Kategoria: Archiwum
- Opublikowano: środa, 18, marzec 2015 13:40
- Odsłony: 1217
We wtorek 10.03.2015 r. w salach Pałacu Suchodolskich odbyła się konferencja podsumowująca warsztaty p.n. "Warsztaty kulinarne i rękodzielnicze krokiem tradycji w nowoczesność" na którą przybyli uczestnicy jak tez goście zaproszeni na czele z Wójtem Gminy Dorohusk -Wojciechem Sawa oraz Przewodniczącym Rady Gminy Janen Papaczem.
Był to kolejny projekt realizowany ze środków PROW 2007-2013 Małe projekty. Charakter operacji oparty był na zachowaniu dziedzictwa kulturowego poprzez organizację warsztatów kulinarnych i rękodzielniczych, podczas których Uczestnicy przygotowywać przygotowali tradycyjne potrawy oraz szyli będą tradycyjne stroje ludowe. Operacja zapewniła zintegrowanie podmiotów poprzez udział Kół Gospodyń Wiejskich,zespołów śpiewaczych, kół PZERiI, oraz wszystkich chętnych mieszkańców z terenu gminy Dorohusk .
Gminny Ośrodek Kultury i Turystyki od wielu lat wspiera organizacje działające na terenie gminy Dorohusk, do których zaliczamy Koła Gospodyń Wiejskich, zespoły śpiewacze oraz koła PZERiI. Osoby zaangażowane w życie tych organizacji podtrzymują lokalne tradycje kulturowe przekazując je kolejnym pokoleniom. Projekt miał na celu wspieranie działalności wspomagającej rozwój i aktywizację społeczności lokalnej poprzez podtrzymywanie tradycji ludowej regionu wyrażonej w działaniach zmierzających do rozpowszechniania i promocji dóbr kuchni regionalnej oraz wzornictwa tradycyjnych strojów ludowych.
WARSZTATY KULINARNE przyczyniły się do pielęgnowania tradycji kulinarnych naszej gminy, integracji mieszkańców, a także promocji lokalnego dziedzictwa kulinarnego Gminy Dorohusk poprzez wypiek tradycyjnych ciast i deserów, przygotowania przekąsek i dań gorących. W ramach planowanych warsztatów zaplanowano 126 godzin zajęć, w tym:
a) przygotowanie i wypiek tradycyjnych ciast i deserów, miejsce realizacji: Brzeźno
b) sporządzanie i serwowanie tradycyjnych zakąsek, miejsce realizacji: Dorohusk
c) sporządzanie i serwowanie tradycyjnych staropolskich dań gorących, miejsce realizacji: Turka.
WARSZTATY RĘKODZIELNICZE skupiły się wokół popularyzowania zjawiska kultury ludowej, a w szczególności tradycyjnych strojów ludowych.Warsztaty były inspiracją do własnych poszukiwań, odkrywania i czerpania z bogactwa polskich strojów ludowych we współczesnym wzornictwie i rękodzielnictwie. Użyto współczesnych materiałów, które wzorem i fakturą nawiązują do tkanin tradycyjnie przeznaczanych na szycie stroju odświętnego. Na warsztatach uszyte zostały spódnice, gorsety i zapaski i kamizelki inspirowane elementami tradycyjnych strojów ludowych regionu lubelszczyzny. W ramach planowanych warsztatów zaplanowano 56 godziny zajęć, w tym:
d) wspólne szycie ubrań - strojów, w stylu zaczerpniętym z tradycyjnych motywów ludowych regionu Dorohuska, miejsce realizacji: Dorohusk .
GRUPĘ DOCELOWĄ stanowiło 40 mieszkańców Gminy Dorohusk zrzeszonych w Kołach Gospodyń Wiejskich i lokalnych organizacjach społecznych, zainteresowanych nabyciem wiedzy teoretycznej oraz umiejętności praktycznych z zakresu lokalnej twórczości kulinarnej i rękodzielniczej. W celu wyboru uczestników warsztatów zaplanowano przeprowadzono rekrutację - uczestnicy składali Formularze Zgłoszeniowe do uczestnictwa w warsztatach wraz z Deklaracją o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych. Udział w warsztatach kulinarnych oraz warsztatach rękodzielniczych był całkowicie bezpłatny dla wszystkich Uczestników.
Promocja warsztatów wśród społeczności lokalnej odbyła się poprzez: informacje o warsztatach dostępne na stronie internetowej GOKiT w Dorohusku oraz na stronie www Urzędu Gminy Dorohusk,ogłoszenia na portalach społecznościowych, jak również plakaty promujące warsztaty i zachęcające do udziału w warsztatach rozmieszczone na terenie Gminy Dorohusk, w tym w siedzibach KGW i lokalnych organizacji społecznych, w miejscach publicznych (w pobliżu sklepów, przystanków autobusowych).
Zrealizowane warsztaty były również możliwością spotkania z osobami, które w swojej pracy zawodowej zajmują się twórczością ludową lub czerpią z niej inspirację do współczesnych realizacji. Stanowią również propozycję twórczego wspólnego spędzania czasu. Sprzyjało to integracji i wymianie różnorodnych doświadczeń również pomiędzy uczestniczkami i uczestnikami warsztatów, często rodzin lub przyjaciół. Na zakończenie warsztatów zaplanowano zorganizowanie Konferencji Kół Gospodyń Wiejskich, podczas której uczestnicy warsztatów zaprezentują swoje umiejętności kulinarne, zdobyte bądź rozwinięte podczas odbytych warsztatów kulinarnych, jak również uszyte podczas warsztatów rękodzielniczych stroje.
Gminny Ośrodek Kultury i Turystyki serdecznie dziękuje wszystkim uczestnikom projektu,organizacjom KGW,kołom PZERiI oraz zespołom za zaangażowanie i pomoc w realizacji projektu.